Opstellingen individueel

In plaats van deelnemen aan een groepsworkshop, kun je een opstelling ook individueel doen:

 

  • als het werken met je familiesysteem of organisatiesysteem nieuw voor je is en je er voorzichtig kennis mee wilt maken;
  • als jouw persoonlijke vraag nog vaag voor je is;
  • als therapeutisch en/of systemisch werken nog erg ondoorzichtig voor je is;
  • als je geen bereidheid voelt om deel te nemen aan opstellingen van anderen;
  • als je het werken in groepen als een belemmering ervaart;
  • als je twijfelt of je je vraag naar voren durft te brengen in een groep; mogelijk kan het beeld dat in een groepsworkshop met representanten naar voren komt, indringend beleefd worden. Bij een individuele opstelling werken we met opstellingspoppetjes of ander materiaal en zie je het beeld met iets meer afstand.
  • als je zelf meer controle wilt hebben op het tempo en de intensiteit van werken;
  • als je zelf in de opstelling een of verschillende plekken in wilt nemen om te ervaren welke dynamieken spelen.

 

Geertsen Consultancy - Mobiel

 

 

Een systeem is een ingewikkeld begrip. Duidelijker wordt het met het beeld van een mobiel die voortdurend naar evenwicht zoekt. Als er iets verandert, verandert er ook iets op andere plaatsen. In families hangen de voorouders bovenin, daaronder de grootouders, de ouders en onderin de kinderen. Zo ook in andere systemen, teams, organisaties. Steeds  is er invloed en verandering. Dit (onbewuste) proces wordt met een opstelling zichtbaar. Familieleden, bedrijven, managers, cliënten, partners, medewerkers, nieuwe baan, oude baan of droombaan, het maakt niet uit, we kunnen bijna alles opstellen.

 

 

 

 

Geertsen Consultancy - familieopstellingen

Het werken met een individuele familieopstelling of organisatieopstelling kan een eenmalige opstelling betreffen, maar is meestal een onderdeel van een totaalproces en gaat heel goed samen met therapie, supervisie en coaching.

Een opstelling geeft scherp inzicht in onderliggende patronen, problemen of gedrag, die vaak verdere ontwikkeling in de weg staan. Onbewust kan de persoon in die onbalans in het systeem verstrikt zijn geraakt, wat helder kan worden in een opstelling.

Door de onbalans kan de cliënt klachten of symptomen hebben overgenomen die helemaal niet van hem of haar zelf zijn, zoals moeheid, depressie, herhalende werk of relatieproblemen, afwezigheid. Vaak dragen kinderen onbewust persoonlijke lasten van een of meerdere voorouders.

 

 

Met een individuele opstelling komen systeemverstrikkingen aan het licht, evenals de ‘oplossingen’, die het systeem van de cliënt of supervisant ontspannen. Met behulp van de individuele opstelling hoort bijvoorbeeld ieder lid van het systeem er weer bij, vindt de eigen plaats weer die past in de rangorde in het gezin of de organisatie. Ook de (on)balans van geven en nemen komt in beeld en vindt een nieuwe balans. Vaak wordt de verbondenheid en de kracht van het opgestelde systeem (gezin, familie of organisatie) beter ervaarbaar. Je voelt je bevrijd en lichter.

Bij een individuele opstelling kunnen (i.t.t. opstellingen in een groep) alleen de cliënt en de therapeut worden ‘opgesteld’. Maar ook kan er gewerkt worden m.b.v. tastbare symbolen als houten poppetjes, symbolen of vloerankers. Die vertegenwoordigen de andere leden van het systeem of belangrijke thema’s. Soms worden de ‘personages’ in het systeem geïnterviewd en ingeleefd. De opstelling kan gedeeltelijk of geheel in de imaginatie gedaan worden.

Na het eerste opstellingsbeeld en de inleving in de personages, veranderen posities totdat een betere herordening gevonden is. In de laatste fase helpen oplossende en helende uitspraken om de geblokkeerde verbinding te herstellen.

 

Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy - Hilversum & Hoogeveen
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan

Geertsen Consultancy

Hobbemalaan 1

1213EZ Hilversum

 

Brinkstraat 30 (recent 2e adres)

7901LA Hoogeveen

 

Telefoon:

035-6281702

 

E-mail: l.geertsen@geertsenconsultancy.nl

info@geertsenconsultancy.nl

j.oostindie@geertsenconsultancy.nl