Relatietherapie

Je had meer van je relatie verwacht of je relatie loopt niet lekker. Je wilt je relatie verbeteren? Veel voorkomende onderwerpen zijn:

 

 • (destructieve) patronen binnen relaties herkennen;
 • emoties in liefde en verbinding / hechting;
 • opzoeken en vinden van de zere plekken van vroeger;
 • bouwen aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken.

 

Voor veel mensen valt het woord relatietherapie zwaar. Toch is het iets dat bijna alle relaties kunnen gebruiken. Iedereen leert van alles op school, maar hoe een relatie werkt leert niemand ons! Hoe om te gaan met bepaalde emoties en hoe daarover te praten met je partner zijn dingen waar je  tijdens relatietherapie vaardig in wordt. Relatietherapie is dus niet alleen voor stellen die overwegen te scheiden, maar juist ook voor stellen die hun relatie willen veranderen of verdiepen.

Het kan zijn dat je merkt dat je relatie niet zo liefdevol, bevredigend, vertrouwd voelt als je zou willen. Misschien is er iets gebeurd in jullie leven waardoor jullie band onder druk wordt gezet. Je hebt het gevoel dat er afstand is ontstaan tussen jullie en vindt het moeilijk om je partner dichtbij te laten komen. Het kan zijn dat jij je eenzaam voelt in jullie relatie, alsof je er alleen voor staat. Dat jullie steeds terugkerende ruzies hebben of juist steeds minder met elkaar praten. Of dat je eigenlijk niet goed weet wat er in de ander omgaat of hoe je elkaar kunt bereiken.

Soms realiseer je je ineens welk voorbeeld je aan je kinderen aan het geven bent; niet die van een liefdevolle relatie, waarin ze leert hoe steun te vragen en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je woorden en gedrag.

 

Wanneer jullie zelf niet meer weten hoe jullie dit kunnen “oplossen”, kan relatietherapie helpen. Veranderen is niet makkelijk, het vergt moed en doorzettingsvermogen. Maar jullie staan er niet alleen voor. Ik help jullie om uit de ruzies, het zwijgen en de spanningen te komen. We doen dat door helderheid te krijgen over vastzittende patronen en overtuigingen en waaruit die zijn ontstaan. Als dat beide partners duidelijk is, zowel de patronen van zichzelf als die van de ander én wanneer er ruimte is voor compassie voor jezelf en de ander, kan ieder zijn of haar verantwoordelijkheid nemen en kunnen de destructieve patronen stoppen. Dan ontstaat er veiligheid om enerzijds te genieten van verbondenheid en anderzijds jullie verschillend zijn, van creativiteit en het uiten van wensen, verlangens, ook seksuele verlangens.

Ieder mens kan moeilijke momenten in het leven beter aan, wanneer we ons veilig voelen bij de mensen die voor ons het belangrijkst zijn. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze opgroeien in een veilig gezin waarin ouders liefdevol en respectvol naar elkaar zijn. In 90% van alle gevallen is relatietherapie succesvol.

 

Binnen relatietherapie werk ik als Gestalttherapeut o.a. ook met:

 

 • systemische (intergenerationele) invloeden op jullie relatiepatronen;
 • EFT (Emotionally Focused Therapy) een effectief bewezen therapievorm ontwikkeld door Sue Johnson. Hierin staat verbondenheid met elkaar en je weer veilig en geliefd gaan voelen bij je partner centraal.
 • EFT (Emotional Focused Therapy) een effectief bewezen therapievorm ontwikkeld door Leslie Greenberg.
 • Inzichten en opdrachten uit de onderzoeken van John Gottman.
 • Inzichten en opdrachten uit de onderzoeken van Esther Perl.

 

Wat kun je verwachten?

Als we elkaar voor het eerst ontmoeten, maken we kennis en staan stil bij jullie huidige situatie en jullie relatiegeschiedenis. Bij moeilijke momenten in ieder van jullie leven afzonderlijk en in jullie gezamenlijke leven en hoe jullie hier mee om zijn gegaan. Uiteraard ook over de mooie periodes in jullie relatie en waarom je voor je partner hebt gekozen. Zo zoeken we naar houvast voor verandering. Na deze fase besluiten jullie of je je veilig genoeg voelt om bij mij in relatietherapie te gaan.

 

In EFT-relatietherapie help ik jullie eerst om je eigen gedrag en onderliggende emoties beter te begrijpen en te delen met je partner. Ik laat jullie zien hoe jullie met elkaar kunnen praten over wat je voelt en wilt.

Door jezelf en elkaar beter te leren begrijpen, komt er rust in jullie relatie. Dit is vaak een hele opluchting. Daarna komt er ruimte voor verdieping en help ik jullie om stapje voor stapje je partner ook dichterbij te laten wanneer je je verdrietig of angstig voelt. Hierdoor komt er meer verbinding en veiligheid tussen jullie. Je voelt dat je partner er voor je is en van je houdt. Hierdoor kan je moeilijk momenten in het leven beter aan.

 

Meer weten?

 

Wil je meer weten over relatietherapie dan kun je lezen:

 • "Relaties, hoe doe je dat?” van Karin Wagenaar
 • "Houd me vast” van Sue Johnson
 •  Gottman's “Seven Principles For Making Marriage Work”

 

Bekijk ook de volgende links:

 

 

Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Logo
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan
Geertsen Consultancy Slogan

Geertsen Consultancy

Hobbemalaan 1

1213EZ Hilversum

 

Brinkstraat 30 (recent 2e adres)

7901LA Hoogeveen

 

Telefoon:

035-6281702

 

E-mail: l.geertsen@geertsenconsultancy.nl

info@geertsenconsultancy.nl

j.oostindie@geertsenconsultancy.nl